Mobilier personalizat, pentru tine și afacerea ta!

Mobilier din PAL sau MDF? Ce să aleg?

Alegerea materialului din care va fi realizat mobilierul dorit este o provocare și un pas extrem de important, atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri.

În ultimii ani, mobilierul cu design modern și versatil, a început să fie preferatul clienților.  Aceștia optează fie pentru mobilier realizat în totalitate din Pal, Mdf sau, de cele mai multe ori, o combinație între cele două tipuri de materiale.

Însă, întrebarea care ni se adresează cel mai des este aceasta: ce material îmi recomandați pentru realizarea mobilei- pal sau mdf?

Așa că, fiind un subiect extrem de dezbătut, ne-am gândit să facem o prezentare a celor două tipuri de materiale, cu avantajele și dezavantajele acestora, pentru a vă clarifica toate aspectele și pentru a vă face decizia mai ușoară ( având toate argumentele la îndemână).

        PAL-ul ( plăci aglomerate din lemn) este alcătuit din straturi de aşchii lemnoase legate cu răşină, presate prin aplicarea de înaltă presiune şi căldură. Peste această placă vin apoi aplicate diverse materiale decorative. PAL-ul se poate finisa cu o pelicula de melamina, furnir sau diverse lacuri.

Pentru realizarea mobilierului, se folosește pal-ul melaminat, care se obține în urma aplicării mai multor straturi de melamină și hârtie impregnată cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina oferă o gamă foarte largă de culori uni, dar si fibre care imita perfect esențele lemnoase, piatra sau marmura.

Placă pal- densitate material

Avantajele pal-ului melaminat:

  • cost scăzut de producție comparativ cu mdf sau lemn masiv
  • material cu o greutate mai mică, prelucrare relativ ușoară, astfel timpul de execuție este mai scăzut
  • gamă extrem de variată de culori și texturi, fiind astfel extrem de versatil și ușor de asortat
  • se potrivește pentru mobilier de locuințe, spații comerciale, placări pereți

Dezavantajele pal-ului melaminat

  • se folosește exclusiv pentru spațiile interioare( expunerea directă la lumină sau umiditate pentru timp îndelungat degradează materialul)
  • sensibilitate mai mare la umiditate, aburi și diferențe de temperatură
  • miros specific, puțin înțepător și ușor neplacut, care însă dispare în timp ( de aceea contează foarte mult calitatea acestuia, cât și producătorul)
  • durată de viață mai redusă decât a mdf-ului

                       

 

MDF( Medium Density Fiberboard) reprezintă tot un fel de placă aglomerată din lemn, alcătuită din lemn compozit, tocat fin și amestecat cu clei sau rășini sintetice presate la cald.  Mdf-ul are o densitate mult mai mare decât pal-ul, este un material mai dur și mai greu, înlocuind cu succes lemnul masiv, prin faptul ca e prelucrabil pe suprafață.

Deoarece marginile acestuia sunt rotunjite, dispare necesitatea căntuirii. Lipsa acestuia conferă materialului  un aspect mult mai elegant și compact. Suprafața dură și netedă permite realizarea în relief a diferitelor modele pe fronturi. Această tehnică poartă denumirea de frezare. Cu ajutorul frezărilor se pot realiza modele care imită stilul clasic de mobilier realizat din lemn masiv, însă la costuri mult mai mici și dintr-un material care nu “lucrează” în timp.

Există patru tipuri de fronturi din mdf: mdf melaminat, mdf înfoliat, mdf lăcuit și vopsit, mdf furniruit cu furnir din lemn ( se poate băițui și lăcui).

Placă mdf- densitate material

Avantajele mdf-ului:

  • rezistență mare la umiditate și durată de viață mai mare
  • duritate mai mare, comparabilă cu cea a lemnului masiv
  • finisaje excelente, cu ajutorul frezărilor se pot obține modele extrem de frumoase, comparabile cu stilul clasic din lemn masiv
  • se poate revopsi în cazul în care suprafața a fost deteriorată
  • indicat si pentru spațiile expuse la umiditate mai mare( băi, bucătării)
  •  marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminând astfel necesitatea aplicării unui cant, obținându-se un aspect mai elegant și compact.

Dezavantajele mdf- ului:

  • costul e mai ridicat deoarece prelucrarea acestuia e mai costisitoare
  • forme standard, în unele cazuri

De cele mai multe ori, în design-ul mobilierului se folosește o combinație între aceste două materiale, structura mobilierului realizându-se din pal, iar ușile, sertarele, părțile unde există un grad mai mare de utilizare, se confecționează din mdf.

Indiferent de alegerea dumneavoastră , calitatea materialului, dar și a execuției ar trebui să primeze. De aceea, noi suntem extrem de riguroși în alegerea furnizorilor pentru materialele cu care lucrăm. Atât pentru Pal, dar și pentru Mdf, colaborăm cu cei mai buni furnizori de pe piața din România.

Sperăm că , având acum toate informațiile la îndemână, alegerea nu va fi una foarte dificilă.  Indiferent că veți opta pentru pal sau mdf, cu ajutorul acestor două materiale, se poate crea un mobilier cu design modern, durabil,  dar totodată confortabil, ergonomic și funcțional.

                   

 

 

 

 

Surse foto: kronospan.ro, globaldesign.ro, prelucana.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *